GAZelle NN е нещо повече от нов лекотоварен модел, той ще бъде в основата на ново поколение автомобили GAZ. Ще бъде платформа за по-нататъшно развитие, която в продължение на много години ще бъде база за нови модели и версии.

GAZelle NN символизира естественото развитие към все по-дигитилазирано шофиране. С изцяло нова електронна архитектура и различни цифрови фукнционалности, които го превръщат от инструмент за шофьори и собственици на фирми в партньор и истински помощник на пътя.

Концепцията е основана на идеята за проектиране на работно място за водача, което да предлага максимален комфорт и ергономичност. Изцяло новият дизайн на кабината, новият интерфейс и взаимодействие между водача и превозното средство, много подобрения по дизайна както и от технологичен аспект, включително 6-степенна скоростна кутия и нова спирачна система, осигуряват по-добри характеристики и безопасност при шофиране, с по-малко грешки и по-малко умора на водача.

Нова електронна архитектура

GAZelle NN е платформа върху която ще се разработват усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS), цифрови услуги и технологични системи в насока към автономно шофиране. Има електронен блок за управление на всички системи на автомобила, който изпраща сигнали до водача и взаимодейства директно с блоковете за управление на двигателя, кормилната и спирачната системи, светлинните и звуковите сигнали, и др. Първоначално новият автомобил е проектиран така, че да получи цифрови инструменти (напр. камери и сензори), свързани за наблюдение на ситуацията на пътя, така че различни елементи от ADAS могат да бъдат добавени по-късно.

Ергономичност и комфорт

GAZelle NN има абсолютно нов дизайн на кабината с ергономична седалка на водача с въздушна възглавница и 11 настройки, 9“ мултимедийна система с нов интерфейс. На предната конзола можете да намерите USB портове, поставки за чаши и бутилки, отделение за телефон или карти, климатизирана заключваща се долна жабка. На таванния панел има два допълнителни USB порта, които могат да се използват за апаратна камера или тахограф. Безключовата система със стартиране с бутон е лесна за използване, а електронната ръчна спирачка, активирана с бутон на таблото, осигурява отлична ефективност и ефикасност на спирачната система, като спестява място в купето. Централната пътническа седалка може да се сгъва, за да се създаде бюро с поставки за чаши. Топлоизолиращото предно стъкло се предлага като стандартно оборудване. Изцяло LED светлини на новият GAZelle издържат цял живот. Различните технически подобрения осигуряват много по-ниски нива на шум и вибрации.

Безопасност

Новите цифрови технологии за управление осигуряват много по-добра работа на системите за активна и пасивна безопасност, по-голяма безопасност и сигурност за хората и превозваните стоки. Въздушната възглавница за водача е стандартно оборудване. Елементи от системата ADAS като ESP, BAS, EBD, TCS и HSA осигуряват отлични характеристики на шофиране и стабилност в сложни пътни ситуации. В комбинация с новите спирачни системи (дискови спирачки на всички колела) електронните асистенти на водача улесняват маневрирането и намаляването на скоростта.

Платформа

Новият модел ще се предлага първо като шаси-кабина и ван с 3,5 т. обща маса. Ще се предлага с 6-степенна скоростна кутия, разработена изцяло от компанията, и дизелов двигател. Новата скоростна кутия демонстрира по-добри характеристики на сцеплението, намалява разхода на гориво, както и нивата на шум и вибрации. Животът на скоростната кутия вече е удължен до 300 000 км, а въртящият момент може да достигне 450 Нм. GAZelle NN има заден мост Spicer, който предлага по-добра надеждност и по-дълъг експлоатационен живот.

Благодарение на гъвкавостта на платформата в автомобила могат да се монтират различни комбинации от задвижващи агрегати, типове шасита и други ключови елементи. По-късно новата платформа ще се предлага с различни двигатели с вътрешно горене (дизелови, газови и бензинови), както и с електрически задвижвания. В сравнение с GAZelle NEXT, новият GAZelle NN ще бъде база за още по-широка гама от лекотоварни автомобили с обща маса от 2,5 до 4,6 т, различни типове каросерии, междуосия и варианти на надстройки.

Икономически обоснован

GAZelle NN запазва основното предимство на продуктите на GAZ – ниските следпродажбени разходи. По-ниският брой произшествия, над 50 конструктивни и технологични подобрения, целящи да увеличат издръжливостта и надеждността на основните агрегати и да намалят разхода на гориво, правят периода за които продуктът става икономически изгоден по-кратък.

Вадим Сорокин президент GAZ group:

„С новия модел преминаваме към етап на дигитализация, като цифровите технологии ще бъдат налични по-късно във всички автомобили GAZ. Универсалност, икономика на мащабите и цифровизация – това са три основни принципа, които позволяват на автомобила да изпълнява успешно по-сложни и трудни задачи, като към него се добавят нови функции, да се използват наличните сега елементи, както и да се добавят нови, очаквани или предвидени системи и механизми.“

Леонид Долгов президент – експорт GAZ Group:

„GAZelle NN е продукт, очакван от нашите клиенти на ключови експортни пазари. Автомобилите, отговарящи на Евро-6 изискванията , ще бъдат изнасяни преди всичко в европейските страни, където имаме широка дилърска мрежа. Новият GAZelle NN ни предлага много повече възможности и отваря вратата към нови пазарни сегменти в много страни по света“.